Drie tips om een goed gevecht te schrijven

De twee kemphanen stonden tegenover elkaar, de spanning hing in de lucht. Een verkeerde beweging en ze zouden elkaar in de haren vliegen. Ineens klonk er een knal van veraf. Onmiddellijk grepen ze naar hun…

Hun wat? Een zwaard? Een pistool? Een stok? Een machete? En waar zijn ze eigenlijk? En wat is hun relatie tot elkaar? Deze en andere vragen zul je als schrijver moeten beantwoorden om dit gevecht te laten slagen.

Gevechtsscènes kunnen een hoogtepunt in je verhaal zijn. Ze zorgen voor actie, spanning en ze vormen soms de climax waarbij de belangrijkste conflicten beslecht worden. Er zijn winnaars, verliezers, gewonden, doden zelfs. Bloed slingert in het rond, er komen emoties bij, verraad, of er ontstaan onverwachte bondgenootschappen. Kortom, dit soort scènes kunnen een verhaal maken of breken.

In dit stuk behandel ik een aantal vragen waar je als schrijver over na kunt denken als je aan de slag gaat met je gevecht. Daarbij geef ik enkele mogelijkheden en voorbeelden die je kunnen helpen om je knokpartij tot leven te brengen. Want er komt best wel wat kijken bij een robbertje vechten.

1. Om te beginnen: waarom vindt dit gevecht plaats?

Als het goed is bouwt je verhaal op naar dit moment, maar het is altijd handig om hier toch over na te denken. Is dit een allesbepalende veldslag waar de legers van goed en kwaad elkaar treffen? Gaan twee broers elkaar te lijf omdat ze allebei verliefd zijn op hetzelfde meisje? Zorg dat de motivatie van het gevecht goed staat en dat er niet gemat wordt om het matten. In ‘The Return of the King’ leidt Aragorn bijvoorbeeld een aanval om Sauron en zijn leger af te leiden van Frodo en de ring. In mijn novelle, ‘De held van Anwyn,’cover de held van Anwyn uitsnede gevecht moet de mensenjongen Pwyll een tweegevecht aangaan met de onsterfelijke Hafgan. Dat doet hij omdat hij daarmee zijn eigen eer én de eer van de koning van de Andere Wereld kan redden. Ik probeer goed duidelijk te maken waarom juist híj degene is die dat gevecht moet aangaan en niet iemand anders. Bedenk ook wat nodig is. Soms kan een goed geplaatste schermutseling ook al doeltreffend zijn. Of een guerrilla-actie, of een onverwachte worsteling. Mogelijkheden te over.

2. Welk wapen kies je?

Wanneer je naar (middeleeuwse) fantasy kijkt, denken de meesten meteen aan zwaarden. Een populair wapen, maar je vindt zoveel meer in een arsenaal. Daarnaast waren zwaarden best duur, dus niet iedereen kon zich er eentje veroorloven. De hoeveelheid grondstoffen in een bepaald gebied (bomen, ijzererts, etc.) bepaalt ook welke type wapens er in omloop zijn. Als je
france, sword, medieval, festival, helmet, knight, head, weapons, shield, iron, costume, guard, middle ages, combat, armor, medieval festival, middle age, chivalry, gisors, knight armor, mesh side, side of mesh, animal skin, france history, templars, knights templar, street animation, Free Images In PxHerehoofdpersoon een boerenpummel is, heeft die eerder een knots in zijn bezit, of het meest gebruikte wapen uit die tijd: een speer. Wist je trouwens dat in de veertiende eeuw in Engeland elke vrije boer verplícht een boog en pijlen in huis moest hebben en ermee moest oefenen? Daarnaast heeft elk wapen voordelen of nadelen. Een goedendag is een ideaal wapen om ruiters mee neer te halen, maar onhandig als je in een kleine kamer staat. (Dit geldt ook voor zwaarden en speren.) Aan een dolk heb je weinig bij een gevecht op lange afstand en als je pijlen op zijn, heb je met alleen een boog een probleem.

3. De gevechtsstijl : wie hanteert het wapen?

Nee, je kan niet zomaar uit het niets een wapen pakken of je vuisten ballen en daarmee een vijand (of tien) in de pan hakken. Je hebt alleen al training nodig om te voorkomen dat je je eigen been niet afhakt. Ik las eens in een fantasyboek hoe een twaalfjarig meisje de boog van haar vader pakte en er razendsnel mee kon schieten. Als je ooit eens een gemiddelde, lichte boog met 60 pond trekkracht in handen hebt gehad, weet je dat zoiets niet kan. In een gevecht speelt kracht een grote rol, maar met een goede techniek en tactiek kan ook een tengere strijder winnen van zijn of haar tegenstander. Doe dus vooral research. Voor De held van Anwyn heb ik met veel plezier video’s van gevechten met een langzwaard op Youtube gekeken. Maak daar vooral gebruik van!

 

Dit artikel is onderdeel van een groter artikel over fantasy schrijven op Wattpad. Naast mijn bijdrage hebben ook andere Nederlandse fantasyauteurs leuke blogs geschreven met tips en tricks. 

Blogarchief